Protetik diş tedavisi, kaybedilen dişler ve ağız içi çevre dokuların hastaya tekrar kazandırılmasını hedefleyen diş hekimliği bölümüdür. Dişler ve çevre dokularının kaybı estetik, fonksiyonel, fonetik ve moral açısından kayıplara neden olacaktır. Bu nedenle bu kayıpların protezler yapılarak telafi edilmesi gerekir. Diş protezleri temel olarak sabit protezler, hareketli protezler ve implant üstü protezler olarak sınıflandırılabilir.
Hastanın diş etlerine ve/veya kalan dişlerin üzerine oturan ve hastanın tam bir diş setine sahip olduğu görünümünü veren ve takma diş olarak da bilinen protez dişlere, hareketli protezler denilir.
Dişlerinin çoğunu kaybetmiş hastalar protez dişler sayesinde yiyecekleri kolayca çiğneyebilirler ve normal bir şekilde konuşabilirler. Ancak ısırma işlevini kendi doğal dişlerine sahip olanlar kadar etkili bir şekilde yerine getiremeyebilirler.
Doğal yaşlanma süreci, ağız ve diş bakımının kronik şekilde ihmal edilmesi ya da çeşitli travmalar sonucu dişlerini kaybeden kişiler için diş protezleri oldukça etkili çözümlerdir. Diş protezleri, eksik dişlerinin yerine kişiye özel ve hareketli olarak yapılabilirler. Bu sayede hareketli diş protezleri diğer bir deyişle takma dişleri olan kişiler diledikleri zaman bu dişleri çıkarabilirler.
Kaplamalar çok ince tabakalardır ve takma tırnak gibi dişin ön kısmına direk olarak yapıştırılırlar . Aşırı diş fırçalanmasından kaynaklanan yıprnamış diş minesi yüzeylerini yenilemekte ve dişlerin arasındaki boşlukları ön dişlerin çatlak kenarlarını kapatmada veya genelde diş beyazlatmaya güzel sonuç alınamayn rengi bozulmuş ön dişlerin görünüşünü değiştirmede kullanılır. günümüzde bu yöntem çok popülerdir.
Porselen kaplama kolay kolay kırılaz ve parlaklığını asla kaybetmez yetenekli ve hünerli eller tarafından yapıldıktan sonra çok güzel ve doğal görünürler .doğal dişin aynısı porselenden yapılabilir fakat hepsinin aynı zaman da yapılması gerekir çünkü tek bir kaplamanın tonunu mevcut olanlarla eşleştirmek çok zor olabilir.. Tam renk ve konumsal doğrulukla aynı gülüşü elde etmek için kaplamaları aynı anda yaptırmak en amntıklısıdır. Sonradan eklenenler gülüşünüzle kesin olarak uyuşmayabilir ve porselen katmanların da ya da tondaki değişiklik yeni takılan kaplamanın değişik görünmesine sebep olabilir. Kaplamaya hafif değiştirilen dişlerin uyumunu arttırmak için başvurulabilir.
Halk arasında “çıtçıtlı protezler” olarak da isimlendirilen hassas bağlantılı protezler, diş eksikliğinin fazla olduğu ve implant tedavisinin uygulanamadığı durumlarda tercih edilen bir protez çeşididir. Hassas bağlantılı protezler hem sabit kaplamaları hem de hareketli protez kısmı içeren iki parçadan oluşmaktadırlar ve bu iki parçayı birbirine bağlayan tutucular bulunmaktadır.
Hassas bağlantılı protezlerin tutuculuğu ve estetiği, halk arasında “kancalı protez” olarak isimlendirilen geleneksel hareketli bölümlü protezlere kıyasla daha avantajlıdır.
İmplant uygulaması, diş eksikliği olan ya da tamamen diş eksikliği olan hastalarda uygulanan bir yöntemdir. Yeterli diş kemiği yapısı olan hastalarda bu işlem rahatlıkla uygulanabilir. İmplant üzerine yapılacak kaplama hastanın isteği doğrultusunda çeşitli materyallerden yapılabilir.
Bu işleme başlamadan önce hastada kaç diş kaybı olduğu tespit edilir. Ardından çene yapısı ve çene kemiği yüksekliği uygunluğu baz alınır. Tek bir dişe uygulanabileceği gibi tam diş kaybı olan hastalar da bu uygulamadan faydalanabilir.
İmplant için gerekli koşullar oluştuğu takdirde uygulamaya geçilebilir.
Hasta implant üstü protez için hareketli yada sabit implant yöntemlerinde bir tanesini seçer.